Medicii au obiceiul sa apeleze prea des si prea repede la trusa chirurgicala. Unele interventii nu sunt deloc necesare: exista terapii moderne, care ne scutesc de bisturiu ...
Ligamentele incrucisate
Cauza
Ligamentele incrucisate leaga femurul cu tibia, in articulatia genunchiului. Cand piciorul e rasucit brusc, ligamentele se pot rupe - in majoritatea cazurilor, cel afectat fiind ligamentul anterior. Aceasta se intampla frecvent in sporturi cum sunt fotbalul sau handbalul, ori la schi.
Terapia fara bisturiu
Cine crede ca va putea compensa instabilitatea genunchiului si se simte sigur pe picioare, in ciuda accidentului, ar trebui sa inceapa prin a-si menaja genunchiul timp de cateva saptamani. Dupa aceea, va avea nevoie de exercitii care sa-i intareasca musculatura coapselor: daca sunt puternici, muschii pot compensa ruptura ligamentelor. Insa pacientul va fi nevoit sa renunte la orice ambitii sportive si sa evite muncile care ii solicita genunchii.
Cand este necesara operatia?
Cand se simte o mobilitate anormala a genunchiului. Pasii nesiguri duc la solicitarea articulatiei in pozitii gresite. Cartilajul e supus la presiuni exagerate, iar articulatia se uzeaza. La sportivii de performanta operatia nu poate fi evitata. Dar ea se recomanda si pentru cei ce practica mult sport in timpul liber, in scopul de a preveni eventualele raniri ulterioare.
Vezica biliara
Cauza
Secretia biliara ia nastere in ficat si participa ca auxiliar la digestie, iar colecistul indeplineste rolul de rezervor intermediar. Calculii biliari se formeaza atunci cand colesterolul sau bilirubina, care se afla dizolvate in secretie, se coaguleaza treptat. Din cinci europeni, unul sufera de litiaza biliara, fara s-o stie. La circa 25% dintre cei afectati se manifesta colici dureroas