Placinta cu branza si rosii
Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluat fraged din 175 g faina, 350 g rosii tari, 2 linguri verdeata tocata (inclusiv busuioc, daca se poate), 6 cepe verzi taiate marunt, 250 g branza de vaci, 4 oua batute, 125 g cascaval ras.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se aseaza aluatul intr-o forma rotunda (diametrul: 20 cm), se acopera cu hartie pentru copt, se pun peste hartie boabe de fasole sau de mazare uscata si se coace aluatul 10 minute, in cuptorul incins. Se indeparteaza folia si fasolea, se da din nou la cuptor si se lasa inca 8 minute. * Se taie rosiile felii subtiri, se intind peste aluat si deasupra se presara verdeata tocata. * Se incorporeaza ouale - unul cate unul - in branza de vaci si se amesteca, pana ce se obtine o pasta omogena. * Se toarna pasta peste rosii si se presara cascavalul ras. * Se coace placinta inca 40 de minute, pana ce se rumeneste frumos si se serveste calda sau rece.
Peste in aluat cu bere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g file de peste alb (salau, cod etc.), ulei pentru prajit. Pentru aluat: 150 g faina, sare, 2 linguri ulei de masline, 200 ml bere blonda, 1 albus, 1 galbenus (separate).
Mod de preparare: * Se face aluatul: se cern intr-un castron faina si sarea, se face o gropita la mijloc, in care se pun galbenusul, uleiul si putina faina si se amesteca. * Se adauga berea - putin cate putin - pana ce se obtine un aluat neted, ceva mai gros decat aluatul de clatite. Se lasa sa creasca aproximativ doua ore. * Se incinge uleiul la 190gr. (testul: un cubulet de paine trebuie sa se rumeneasca in 50 de secunde). * Se zvanta fileurile de peste cu hartie absorbanta si se taie in 4 fasii lungi de 7,5 cm. * Se bate albusul spuma si se incorporeaza, cu o lingura, in aluat. * Se inmoaie jumatate din fasiile de peste in aluatul cu bere (se scutur