Episcop al Argesului si Muscelului
"Sa fugim in linistea dialogului cu Dumnezeu! De aici incepe trairea crestina"
PS Calinic Argatu, Episcop al Argesului si Muscelului, ierarh cu o experienta de 37 de ani de calugarie, le transmite un cuvant de folos, in preajma Pastelui ortodox, cititorilor revistei "Formula AS"
- La ora cand vorbim, suntem in pragul marii sarbatori a crestinatatii, Invierea Domnului. Pentru a-i trai bucuria, e necesar sa ne curatam sufletele si trupurile, prin rugaciune si post. Din experienta pe care o aveti, credeti ca romanii mai respecta aceasta traditie ortodoxa?
- Cred ca romanii au fost si mai sunt "campioni" in postire aspra. Credinta si randuielile din Strabuna Biserica Ortodoxa au fost neintrerupt respectate de-a lungul timpului si sunt praznuite si azi, ele fac parte din structura sufleteasca a fiecaruia dintre noi. Spre exemplu, chiar daca, sa zicem, am gusta ceva lapte, din motive de sanatate sau din uitare, pur si simplu, dorul de a fi in randuiala postului ni s-a marit. Este o stare fireasca iubirea pentru postirea chibzuita. E o bucurie! Sunt sigur ca Dumnezeu nu se supara pe oameni, pe mancarea pe care o folosesc si nici nu ne-a dat o reteta de bucate de post la gramaj. Moise, Ilie, proorocii, ninivitenii, din Scriptura Vechiului Testament, au tinut post negru. Si Iisus Hristos, Domnul, a postit, ca si Moise, patruzeci de zile, fara apa si mancare. Dar asta nu inseamna ca si noi facem la fel. Dumnezeu, proorocii, Iisus Hristos, sfintii au avut puteri neobisnuite, iar noi suntem oameni neputinciosi si postim dupa puteri. Cand Iisus Hristos a spus ca soiul de diavoli nu iese decat cu post si rugaciune, n-a spus perioada, adica si numarul de zile si nopti, a indicat doar o postire si o rugaciune pana se implineste cererea care se face. Am inteles ca depinde de puterea credintei in Dumnezeu