Toti copiii intreaba, mai devreme sau mai tarziu, de ce vine iepurasul sa le aduca daruri de Paste. Iar raspunsurile primite depind, bineinteles, de varsta celui care intreaba dar si de interesul celui care raspunde.
Cand copiii sunt mici le spunem ca iepurasul, desi aflat undeva, departe, a urmarit cu mare atentie daca au fost cuminti pe parcursul anului, iar acum, in prag de primavara, ii rasplateste pentru comportamentul lor. Raspunsul arata cat de mult isi doresc parintii sa gaseasca un ajutor suplimentar in "batalia" care se duce in fiecare familie pentru a-i educa pe cei mici "asa cum se cuvine". De obicei, micutii sunt mai interesati de cadourile primite decat de specia celui care le aduce. Ei nu insista sa afle ce legatura este intre "urecheat" si trecerea pe sub masa in biserica sau impartasania pe care o primesc de la preot.
Peste ani insa, copiii isi dau seama ca iepurasul e doar o poveste si ca aceia in fata carora trebuie sa "dea socoteala" sunt tot parintii care, an de an, umplu cosuletul de Paste cu imbracaminte noua, oua de ciocolata si multe alte bunatati. Iar mamele (si mai ales tatii), satui ca toata recunostinta odraslelor sa se reverse asupra unui personaj imaginar, abia asteapta sa le dezvaluie acestora sursa reala a darurilor pascale.
Cu siguranta, insa, multi parinti nu au nici cea mai vaga idee cine este "de vina" pentru faptul ca, atat de repede dupa ce au indesat sacul lui Mos Craciun, trebuie sa isi goleasca din nou buzunarele.
Iepurasul ... De ce iepurasul si nu cainele? Sau mai bine ursul?
Orice sarbatoare, religioasa sau nu, este un bun prilej pentru a oferi cadouri celor dragi. Traditia iepurasului de Paste s-a nascut in Germania iar originea ei se regaseste in sarbatorile pre-crestine ale fertilitatii dedicate zeitei Eostre, zeita Lunii in tarile din nordul Europei.
@N_