Cum arata in realitate Iisus
Chipul lui Hristos este reprezentat in moduri extrem de diferite in icoanele crestine si in operele de arta. Cine n-ar vrea sa stie cum arata la fata Iisus? Cui ii adresezi rugaciunile? Puterea de abstractizare a credintei nu este la indemana oricui. Daca nu poti sa vezi, macar sa banuiesti cum arata Cel pe care-L iubesti si caruia iti incredintezi sufletul. Una dintre variantele cele mai acceptate ale imaginii lui Hristos este cea a primelor icoane romane. Se spune ca in drum spre Golgota, fata plina de sange a Mantuitorului a fost stearsa de o femeie numita Veronica, si ca adevaratul chip al lui Iisus s-a imprimat pe stergarul ei.
Legenda spune ca fata lui Hristos, imprimata pe panza, era atat de reala, incat artistii l-au putut vedea exact asa cum arata. Studiile antropologice de azi sustin ca fata lui Iisus avea trasaturi cu totul deosebite fata de sclavii, profetii si regii neamului sau.
Primele icoane
Isus (pictura de Andrei Rublev) Cele mai vechi reprezentari iconografice ale Fiului Domnului au fost gasite in catacombele unde se ascundeau primii crestini din Roma, datate de arheologi ca apartinand secolului I e.n.
Spre deosebire de celebrele icoane "dupa Veronica", acestea din urma exprimau un alt fel de chip al lui Iisus, optimist, frumos, dornic de viata. Psihoistoricii de la Sapienza - Italia, au interpretat aceste moduri de reprezentare, ca intruparea nazuintelor celor oropsiti, intr-o imagine a Dumnezeului lor, in care credeau, dar nu stiau cum arata.
Pentru toti cei care sufereau, icoana lui Hristos era si este "usa secreta" prin care sufletul lor putea ajunge la Mantuitorul nascut intre ei, intre pamanteni, pentru a-i proteja, odata ajuns in cer, de necazuri si de dureri.
Icoana i-a ajutat intotdeauna pe credinciosi sa spere, sa nu mai sufere, sa creada ca pr