O cireaşă costă un euro şi jumătate, iar un kilogram se vinde, în medie, cu 120 de euro Primul kilogram de cireşe, recoltat în acest an în data de 12 martie, s-a vândut la licitaţia
O cireaşă costă un euro şi jumătate, iar un kilogram se vinde, în medie, cu 120 de euro
Primul kilogram de cireşe, recoltat în acest an în data de 12 martie, s-a vândut la licitaţia organizată de eBay, pe internet, cu 620 de euro. A fost cumpărat de ONG Sonrisas de Bombay. Livezile se află în apropierea localităţii Lleida, provincia Tarragona, iar dintre angajaţii firmei face parte şi un grup de români, care a participat, anul acesta, la culesul cireşelor.
Denumite şi "aur roşu", cireşele "Cherrish Glamour" nu sunt pentru toate buzunarele. Un singur fruct ajunge să coste un euro şi jumătate. Primul kilogram cules este cel mai scump, anul acesta fiind cumpărat cu 620 de euro de ONG Sonrisas de Bombay, prin licitaţie. În restul perioadei de recoltare, cireşele se vând cu aproximativ 120 de euro kilogramul.
Preţul piperat al acestor fructe se datorează, în primul rând, perioadei în care sunt culese, martie-aprilie, fiind singurele care se găsesc pe piaţă la această dată. Cireşele sunt de mărimea unei monede de doi euro. Livezile se întind pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, în apropierea localităţii Lleida, provincia Tarragona.
"Investiţia totală ajunge la aproximativ 450.000 de euro", spune Oscar Ortiz, director comercial la firma Sat Edoa. "Preţul kilogramului de cireşe este stabilit de către firma producătoare cu o lună înainte de cules, primele cireşe fiind cele mai scumpe, iar ultimele recoltate, cele mai ieftine", adaugă Oscar Ortiz.
Cireşii sunt supuşi unor selecţii şi tratamente speciale, astfel că produc fructe primăvara, când nicăieri în lume nu se recoltează cireşe.
Salarii lunare de 1.500 de euro
Anul acesta, 20 de pers