Uniunea Europeană are nevoie de companii energetice mari, integrate pe verticală, care să poată negocia cu partenerii externi, iar intenţia guvernului de la Bucureşti de a crea un holding
Uniunea Europeană are nevoie de companii energetice mari, integrate pe verticală, care să poată negocia cu partenerii externi, iar intenţia guvernului de la Bucureşti de a crea un holding energetic integrat este "o idee interesantă", care arată că România înţelege importanţa sectorului energetic, potrivit grupului Gaz de France.
Preşedintele director general al grupului Gaz de France (GdF), Jean-Francois Cirelli, a declarat că orice tentativă a UE de a dezintegra companiile ar fi o "greşeală strategică".
"În domeniul energetic, avem nevoie de actori puternici, pentru că aceştia pot derula investiţii considerabile şi pentru că, mai ales în sectorul gazelor naturale, trebuie să negocieze cu parteneri puternici", a spus oficialul GdF, prezent la Bucureşti, la finele săptămânii trecute. El a explicat că problemele energetice au redevenit problema numărul unu pe agenda politică, din cauza preţurilor ridicate, a neliniştii privind dependenţa de resurse, dar şi a schimbărilor climatice.
Dependenţa de gazele ruseşti va creşte la 80%
Oficialul GdF a atras însă atenţia că Uniunea Europeană are nevoie de un reglementator comun, trebuind favorizate investiţiile în statele unde starea infrastructurii este mai slabă, dar şi cele în unificarea reţelelor de transport al energiei.
Oficialul GdF a atras atenţia că dependenţa de surse externe de gaze a României va creşte în viitor, ceea ce implică necesitatea găsirii de noi surse de import. "Dependenţa României de importurile de gaze (ruseşti - n.r.) ar putea creşte în 10 ani de la 30-40% la aproape 80% din consum", a spus şeful GdF, adăugând că a discutat cu Tăriceanu despre interconectarea reţelei de transpor