"Stateam de vorba cu fratele meu si i-am spus ca urmeaza sa fac o calatorie de afaceri pentru a perfecta o tranzactie prin care organizatia la care lucrez va cumpara o alta companie. Aceasta informatie ar putea crea vreo problema?"
Cand vine vorba de etica, aceasta este una dintre intrebarile pe care si le-ar putea pune un angajat al General Electric (GE), a doua cea mai admirata companie din lume dupa Google, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Hay Group si revista Fortune.
Raspunsul este simplu. "Da." In cazul in care posibila finalizare a achizitiei nu a fost anuntata public, ar putea exista o problema.
Daca un membru din familia angajatului GE tranzactioneaza actiuni ale companiei respective pe baza informatiilor obtinute de la el, exista riscul ca amandoi sa fie acuzati de "insider trading".
Pentru a evita astfel de situatii, fiecare nou angajat al GE trebuie sa semneze politicile de conduita si etica ale organizatiei si sa faca un training pe mai multe niveluri.
Primul este online, tine o ora si contine informatii esentiale despre viitorul angajatului in organizatie. Al doilea este procesul de inductie care implica un training mai detaliat. In cele din urma, exista mecanisme regulate prin care orice angajat, indiferent de nivel, invata despre politicile de integritate si le poate discuta apoi cu colegii.
Mai mult, politicile care tin de conduita sunt strans legate de o zi normala de lucru, astfel incat, zilnic, angajatii GE vor auzi cate ceva despre etica si conduita.
In cadrul GE, politicile de integritate sunt responsabilitatea liderilor. In acest sens, Mark Elborne, vicepresedinte si consilier general al GE Europa, a fost prezent recent la Bucuresti pentru a superviza implementarea politicilor de integritate pe plan local, unde compania a avut anul trecut afaceri de peste 210 mil. euro.
"Fa