Valoarea celor mai mari 100 de companii de pe Bursa a scazut in ultimele noua luni cu 37%, de la 36,6 mld. euro la 23 mld. euro.
De la jumatatea lunii iulie 2007, cand majoritatea companiilor de pe Bursa au atins maxime istorice, si pana in prezent, din capitalizarea primelor 100 de companii s-au evaporat peste 13,6 mld. euro, acestea ajungand la nivelurile din 2006 sau chiar 2005, in unele cazuri.
Scaderile au lovit mai puternic companiile medii si mici de pe Bursa, care au inregistrat corectii de pana la 50% sau chiar mai mari, in timp ce Petrom, BRD si Banca Transilvania, trei dintre primele patru companii de pe Bursa, au pierdut in medie 27%.
Valoarea primelor patru companii de pe Bursa a scazut in ultimele noua luni cu 5,8 mld. euro, de la 20,4 mld. euro la 14,6 mld. euro. In acelasi timp, restul de 96 de companii din top au pierdut 7,9 mld. euro, capitalizarea lor coborand de la 16,2 mld. euro la 8,3 mld. euro. Analistii sunt de parere ca la corectiile mai ample ale companiilor de talie medie si mica de pe Bursa a contribuit caracterul mai speculativ al acestora, dar si lichiditatea mai scazuta, care a facut ca investitorii care au vandut masiv sa gaseasca mai greu cumparatori.
"Blue-chipsurile atrag si alt tip de investitori, respectiv investitori institutionali, care nu se panicheaza asa de usor. La Petrom ar putea fi vorba si de faptul ca fiind o companie integrata nu este atat de sensibila la influentele factorilor macro. Bancile s-au bucurat mereu de suportul investitorilor, data fiind increderea pe care o au acestia in sectorul bancar, care este una aparte", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Alti analisti considera ca lichiditatea emitentilor a jucat un rol important in modul cum anumite titluri au suportat mai bine sau mai rau corectiile de pe Bursa.
"Volatilita