De perna pe care o alegi depinde calitatea somnului. Nu dormi pe mai multe perne, ci pe unele care să-ţi sprijine bine capul, gâtul şi umerii. Sursa: Hepta
Un sfert din viaţă ţi-l petreci alături de o pernă. De ea depinde şi calitatea somnului tău, de aceea este important să faci ale geri bune. Indiferent că este din lână, alpaca, latex, bumbac sau spumă, perna trebuie să ofere un su port bun pentru cap, gât şi umeri.
Potrivit specialiştilor, o pernă nu trebuie să fie foarte înaltă, foarte moale ori foarte veche. Nu există poziţie ideală de dormit, mai spun medicii, care îi sfătuiesc pe părinţi să nu-şi culce bebeluşul pe pernă fiindcă există riscul să se sufoce.
Perna poate fi mai murdară decât mătura
Un studiu medical realizat în 2005, citat de „Washington Post“, arată că pe o singură pernă se pot găsi până la 16 specii de fungi.
Cercetătorii de la Universitatea Man chester, care au testat şi ei mai mul te tipuri de perne, au ajuns la concluzia că, atunci când sunt utilizate mai mult de 18 luni, pernele conţin de mii de ori mai mulţi spori decât o mătură ultrafolosită.
„Perna este unul dintre cele mai intime obiecte pe care le deţine o persoană. Pe ea se pot depune sudori, piele moartă şi salivă, de aceea este un depozitar pentru fungi. Dacă nu există o igienă bună, perna poate fi o sursă primară de infecţii“, a explicat Ashley Woodcock, de la Universitatea Manchester.
Cum afli dacă e vremea să o schimbi
„Testul pernei“ îţi poate spune dacă e cazul să înlocuieşti sau nu acest obiect, arată publicaţia bri tanică „Daily Mail“. Pune perna pe o suprafaţă tare, împătureşte-o şi apoi las-o la aer. Dacă îşi revine rapid la forma iniţială, înseamnă că o poţi folosi încă. În cazul în care nu mai este de calitate, va rămâne împachetată.
Unele perne expiră dup