Economia Islandei, puternic afectată de criza globală a creditelor, are nevoie de un fond suveran ca cel al Norvegiei, pentru a se apăra de ameninţările exterioare. Informaţia aparţine
Economia Islandei, puternic afectată de criza globală a creditelor, are nevoie de un fond suveran ca cel al Norvegiei, pentru a se apăra de ameninţările exterioare. Informaţia aparţine celui mai influent om de afaceri islandez, Bjorgolfur Gudmundsson.
Cu o datorie externă care totaliza 7.100 miliarde de coroane (93 miliarde de dolari), la sfârşitul lui 2007, mica economie islandeză s-a confruntat anul acesta cu o devalorizare puternică a monedei naţionale şi scăderea încrederii investitorilor care se tem că sectorul bancar al ţării s-ar putea prăbuşi. Afectată de impactul crizei creditelor, Islanda a acuzat atacuri speculative la adresa monedei sale şi a pieţei de capital.
Coroana a pierdut anul acesta o cincime din valoarea sa în raport cu euro, ceea ce a determinat Banca Centrală a Islandei să majoreze dobânda de referinţă la 15,5%, cel mai înalt nivel din Europa. Bjorgolfur Gudmundsson, care este proprietarul şi preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci islandeze, Landsbanki, spune că insula are nevoie de o ladă de zestre care "să protejeze economia şi managementul acesteia de turbulenţe precum cele din ultimele luni".
Bani din taxe pe energie şi pescuit
"Norvegienii au fondul lor petrolier care le asigură stabilitate economică. Ar trebui să creăm şi noi un fond naţional care să-şi tragă veniturile din resursele umane şi naturale ale ţării", a spus omul de afaceri islandez, citat de "Financial Times".
Gudmundsson, care are active în industria navală, imobiliară şi este totodată proprietarul clubului de fotbal West Ham United din prima ligă de fotbal engleză, spune că un fond suveran ar ajuta Islanda să-şi continue participarea activă la c