Indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor locale, desfăşurate duminică şi ieri, imigranţii români sunt ameninţaţi de toţi candidaţii cu adoptarea unor măsuri dure împotriva lor.Un val de criminalitate imputat imigranţilor - unde românii au avut un rol principal - a înscris tema lipsei de securitate în fruntea listei de probleme ale Romei, înainte de alegerile locale. Dreapta italiană a făcut din siguranţă una dintre principalele teme ale campaniei electorale şi acuză guvernul în exerciţiu al lui Romano Prodi de o politică tolerantă în domeniul imigraţiei, pe care o asociază infracţionalităţii.
Campanie electorală antiromânească Ultimele zile de campanie pentru Primăria Romei au fost dominate de scandalul violului pentru care este bănuit un imigrant român, Ioan Rus, victima fiind fiica unui diplomat din Lesotho. Chestiunea a fost mediatizată, reamintind de cazul Mailat, din toamnă, când un român de origine romă a fost acuzat că a agresat-o mortal pe o femeie în vârstă de 47 de ani, soţia unui ofiţer din marina militară italiană. Cazul Rus nu a fost însă singular în ultima perioadă. Pe 24 aprilie a fost arestat Claudiu Stoleru, în localitatea Cittavecchia, pentru uciderea unui cuplu din Lugagnano di Sona, o provincie veroneză. Stoleru, care zugrăvea casa lui Luigi Meche şi a Lucianei Rambaldo, i-a asasinat pe amândoi, susţinând că bărbatul îi făcuse avansuri sexuale insistente.
Alemanno şi Rutelli promit măsuri antiromâneşti Turul al doilea al alegerilor din Roma a fost o nouă ocazie pentru promisiuni dure la adresa imigranţilor şi a românilor, în special. Scrutinul s-a dovedit a fi scena unei confruntări între Gianni Alemanno, aliatul de dreapta al celui care se pregăteşte să devină pentru a treia oară premier al Italiei, magnatul Silvio Berlusconi, şi candidatul forţelor de centru-stânga, Francesco Rutelli, care deja a fost primar