Pe langa deficitul de personal foarte ridicat, fluctuatia de personal este al doilea motiv care da dureri de cap hotelierilor. Industria hoteliera este unul dintre primele trei sectoare din economie din punctul de vedere al deficitului de personal, dupa c
"In Marriott, fluctuatia anuala de personal este undeva in jurul a 30%", spune Camelia Buburuz, director of human resources al Jw Marriott Bucharest Grand Hotel.
La sfarsitul lui 2007, aproximativ 400 de persoane lucrau in cadrul hotelului de cinci stele, urmand ca acelasi numar sa fie pastrat si in acest an. Chiar daca fluctuatia de personal ajunge la o treime din numarul total de angajati anual, perioadele mai dificile difera de la luna la luna. "In functie de perioadele unui an, depinde si fluctuatia pe departamente. Adica, intr-o luna pot sa iti plece 20-25 de persoane dintr-un departament, iar in alta luna doar 4-5 oameni. Personalul cel mai expus fluctuatiei este cel din receptia hotelului si cel care interactioneaza direct cu clientii", afirma Buburuz.
Chiar daca fluctuatia de personal este la un nivel foarte inalt, directorul de resurse al Marriott considera ca inca se pot gasi oameni care sa lucreze in industrie, drept dovada fiind faptul ca doar in luna martie 30 de persoane au devenit angajatii hotelului.
"Totusi, procesul de recrutare a devenit din ce in ce mai complex. Mai exact, daca in trecut trebuia sa vezi doi-trei oameni pentru o acoperi o anumita pozitie, in prezent trebuie sa te intalnesti cu cel putin cinci persoane pana sa gasesti candidatul potrivit. Totodata, deficitul de personal nu are cum sa se accentueze in urmatorii ani pentru ca deja se intampla acest lucru, insa oameni vor exista tot timpul. Conteaza doar ceea ce faci pentru a-i atrage", subliniaza Buburuz.
In momentul de fata, hotelul de cinci stele din capitala ar mai avea nevoie de 30-40