Scleroza în plăci este o afecţiune neurologică invalidantă, despre care încă nu se cunosc foarte multe lucruri. Deşi în ultimii 15 ani s-au înregistrat progrese în înţelegerea acestei boli necruţătoare datorită imagisticii cerebrale, mai sînt încă multe incertitudini legate de scleroza în plăci sau scleroza multiplă.
Scleroza în plăci este o afecţiune neurologică invalidantă, despre care încă nu se cunosc foarte multe lucruri. Deşi în ultimii 15 ani s-au înregistrat progrese în înţelegerea acestei boli necruţătoare datorită imagisticii cerebrale, mai sînt încă multe incertitudini legate de scleroza în plăci sau scleroza multiplă. Noţiunile limitate despre această maladie au permis totuşi crearea unor tratamente care încetinesc evoluţia bolii şi care sporesc calitatea vieţii celor cu scleroză în plăci. Specialiştii neurologi ne atrag atenţia că trebuie să facem diferenţa între ce este adevărat (A) şi ce este fals (F)în ceea ce priveşte această boală.
Scleroza multiplă se manifestă după 20 de ani.
În majoritatea cazurilor, scleroza în plăci se declanşează în jurul vîrstei de 30 de ani. Dar nu este o regulă, deoarece există un număr considerabil de persoane care fac boala şi după 40 de ani. Cert este însă că scleroza în plăci la copii este extrem de rară.
Se cunoaşte cauza instalării sclerozei în plăci.
Originea sclerozei în plăci rămîne necunoscută. De-a lungul timpului, cercetători din domeniul neurologiei au ajuns la concluzia că scleroza multiplă ar putea apărea ca o consecinţă a factorilor externi nefavorabili, cum sînt agenţii patogeni. Aceşti factori externi provoacă o dereglare a sistemului imunitar, însă numai sub influenţa anumitor gene, care nu au fost încă identificate. În urma afectării sistemului imunitar, acesta începe să atace teaca de mielină, un înveliş gras care protejează fibrel