Locuinţele cu valoare istorică sunt "crema" investiţiilor pe segmentul rezidenţial. Valoarea arhitecturală a unei case vechi creşte cu până la 25% preţul de tranzacţionare faţă de un
Locuinţele cu valoare istorică sunt "crema" investiţiilor pe segmentul rezidenţial. Valoarea arhitecturală a unei case vechi creşte cu până la 25% preţul de tranzacţionare faţă de un imobil obişnuit de dimensiuni comparabile, situat în aceeaşi zonă. Potrivit analiştilor, preţurile vor continua să se majoreze anul acesta cu 15-20%, până la o medie de 3.600 de euro metrul pătrat.
Cumpărarea unei locuinţe este considerată aproape întotdeauna o investiţie de viitor. Nu orice achiziţie oferă însă aceeaşi garanţie a rentabilităţii. Atât din punctul de vedere al preţurilor, cât şi din cel al rarităţii unor astfel de proprietăţi, vilele cu valoare istorică şi arhitecturală pot fi considerate, de departe, "crema" investiţiilor pe segmentul rezidenţial.
"În acest moment, casele boiereşti din zonele consacrate (Dorobanţi, Primăverii, Dacia, Polonă, Aviatorilor, Kiseleff etc.) reprezintă o investiţie de top în Bucureşti", subliniază Robert Teodorescu, directorul Departamentului de vânzări rezidenţiale din cadrul Regatta. El precizează că numărul limitat al acestui tip de imobile face ca preţul lor de tranzacţionare să fie întotdeauna ridicat. "Pe piaţa imobilelor de lux, cele mai rentabile sunt imobilele vechi", este de părere şi Jeni Dragomir, preşedintele Perfect Casa. Cumpărătorii de astfel de proprietăţi "fac achiziţii sigure pe un segment cu o creştere spectaculoasă în continuare", adaugă aceasta.
6,5 milioane de euro, cea mai scumpă casă boierească
Superioritatea investiţiei într-o casă boierească faţă de una obişnuită reiese cât se poate de clar dintr-o simplă comparaţie: "Preţul de piaţă este sensibil mărit de valoarea de arhitectură a imobilului. Ace