Plasamentele pe bursele străine au atenuat din corecţiile înregistrate de la începutul acestui an de unităţile de fond Tot mai mulţi administratori ai fondurilor deschise de investiţii
Plasamentele pe bursele străine au atenuat din corecţiile înregistrate de la începutul acestui an de unităţile de fond
Tot mai mulţi administratori ai fondurilor deschise de investiţii care activează pe piaţa românească anunţă produse care implică şi expunerea pe pieţele externe. Diversificarea riscului a fost impusă, odată în plus, de amplitudinea corecţiilor bursiere înregistrate în ultima perioadă.
Fondurile care nu s-au limitat la piaţa românească au resimţit deprecieri mai mici de la începutul anului."Este bine să existe produse cât mai diverse, care să acopere cât mai multe preferinţe investiţionale. Fondurile cu expunere mixtă prezintă avantajele reducerii riscului prin diversificare în perioadele în care piaţa acţiunilor performează destul de slab", apreciază Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Capital Management.
Scăderi sub media pieţei
Societatea de administrare a investiţiilor ocupa, după primul trimestru, locul trei pe piaţa românească, cu active de 111,5 milioane de lei. Raiffeisen Capital Management a fost prima societate care a ales expunerea pe bursele externe, prin lansarea, în urmă cu aproape doi ani, a fondului Raiffeisen Prosper.
"În ultimul an, fondul Prosper a înregistrat cea mai bună evoluţie pe segmentul fondurilor de acţiuni din România, cu o depreciere de 6,65% a unităţii de fond, comparativ, de exemplu, cu indicele BET care a pierdut, în aceeaşi perioadă, 23%", subliniază Mihail Ion.
Performanţele susţinute de pieţele europene pot fi observate şi comparând rezultatele celor opt fonduri administrate de liderul societăţilor de administrare - BCR Asset Management. Unităţile de fond ale Europa Conservator, Europa A