La Sarichioi, în judeţul Tulcea, în noaptea de Înviere, biserica a fost neîncăpătoare, bătrînii, dar şi tinerii şi chiar copiii venind să se împărtăşească şi să ia lumină. Şi la aşezămîntul monahal “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Colelia, judeţul Constanţa, măicuţele de aici şi circa 20-30 de păstori din zonă au fost prezenţi la slujba de Paşte.
La Sarichioi, în judeţul Tulcea, în noaptea de Înviere, biserica a fost neîncăpătoare, bătrînii, dar şi tinerii şi chiar copiii venind să se împărtăşească şi să ia lumină. Şi la aşezămîntul monahal “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Colelia, judeţul Constanţa, deşi satul a dispărut de mult din cauza condiţiilor grele, oamenii mutîndu-se în alte localităţi, măicuţele de aici şi circa 20-30 de păstori din zonă au fost prezenţi la slujba de Paşte.
Ruşii lipoveni din Sarichioi, judeţul Tulcea, au sărbătorit Paştele şi în acest an în vechea lor tradiţie. Numele localităţii vine din limba turcă (aşa cum se ştie, aşezările din această zonă au fost multă vreme sub ocupaţie otomană), Sari-Kioy însemnînd Pămînt Galben. Credinţa în Dumnezeu i-a ţinut uniţi secole de-a rîndul pe ruşii lipoveni din sud-estul ţării şi tot credinţa îi uneşte la ceas de sărbătoare.
CU MIC, CU MARE. În noaptea de Înviere, biserica din sat a devenit neîncăpătoare. Pe lîngă bătrîni, care şi-au ocupat locurile în strană participînd activ la ritual, biserica s-a umplut de tineri şi chiar de copii de cîteva luni, ţinuţi în braţe de mamele lor. La Sarichioi, toată lumea ţine Postul mare, se spovedeşte şi de Paşte ia sfînta cuminecătură (împărtăşanie). Nimeni nu pleacă acasă pînă la sfîrşitul slujbei de Înviere, spre dimineaţă, pe la ora trei.
După o oră-două de odihnă, toţi se întorc iar la biserică, pentru slujba de dimineaţă. Aceasta începe la ora 6:00 şi se termină pe la 8:30. @N_