"Dacă poliţia intervine suntem gata să ne dăm foc de vii". Pentru românii care locuiesc în cazarmă abandonată Donati, din Florenţa, ameninţarea că vor fi evacuaţi sună ca o
"Dacă poliţia intervine suntem gata să ne dăm foc de vii". Pentru românii care locuiesc în cazarmă abandonată Donati, din Florenţa, ameninţarea că vor fi evacuaţi sună ca o condamnare, relatează publicaţia online "Altracitta".
"Suntem persoane bune, încercăm doar să trăim demn şi să găsim un pic de linişte. Sigur că ne este teamă că vom fi alungaţi de aici, dar când vor veni să ne alunge nu ne vom certa cu ei, vom opune doar rezistenţă pasivă". Acestea sunt cuvintele lui Andru, un român în vârstă de 40 de ani, care locuieşte de un an şi jumătate în Italia. El este cantautor şi pianist profesionist: "Sunt artist, afirmă el mândru, mi-am făcut cea mai simplă formă de firmă şi sunt plătitor de TVA.
Ştie să vorbească în cinci limbi şi cântă în diverse localuri din Florenţa şi din împrejurimi. Andru câştigă 70 de euro pe seară pentru şase-şapte ore de muncă. "Un cântăreţ italian, pentru aceeaşi muncă, primeşte 30-35 de euro pe oră".
Până nu de mult, Andru, locuia în Florenţa, pe strada Romito, dar din ianuarie nu a mai putut să plătească chiria. "Am o soţie care nu lucrează şi doi copii mici. Din 1200-1300 de euro pe care îi câştig pe lună, o parte trebuie să-i dau statului, de unde să mai plătesc şi chirie?"
De afară, fosta cazarmă arată dărăpănată. Până să sosească românii, clădirea era părăsită de mai bine de opt ani. Ferestrele sunt sparte şi lipseşte apa, energia electrică şi gazul. Dar noii locuitori sunt organizaţi bine: au un generator de energie electrică propriu, numele familiilor care locuiesc în clădire estepus pe fiecare uşă şi există liste cu orarul în care se ţin cursuri de limba italiană şi liste cu rândul fiecăruia la curăţenie.
Laura, menajeră