La scurt timp de la decizia Bancii Nationale de marire a ratei dobinzii de politica monetara, bancile comerciale i-au calcat pe urme actionind in consecinta. Una dupa alta, bancile au anuntat dobinzi care mai de care mai mari la depozitele in lei, pentru a cistiga economiile populatiei.
Care sint cele mai mari dobinzi de pe piata? Depinde de suma pe care vrei sa o economisesti si de perioada pentru care vrei sa faci depozitul. In cazul depozitelor pe termen scurt, pe 3 luni, cea mai mare dobinda este de 10,5%, dobinda oferita de Piraeus Bank. Dar pentru a beneficia de aceasta dobinda, este necesar un depozit de minim 20.000 lei.
O dobinda promotionala are si Raiffeisen Bank, de 10%, tot in cazul unui depozit pe trei luni. In acest caz insa, suma minima necesara pentru depozit este mult mai mare, de 40.000 lei.
Un alt depozit cu o dobinda mare (tot de 10%) este si Depozitul Duet de la Unicredit. Este vorba despre un pachet financiar alcatuit din doua produse standard diferite: un depozit si un fond de investitii. Suma minima necesara unei astfel de investitii este mai mica, de 5.000 lei sau 1.500 EUR, aceasta urmind sa se imparta in proportie de 50% depozit si 50% fond de investitii.
Si BRD plateste o dobinda de 10%, dar la depozitele tinute la banca mai mult timp, mai exact minimum 12 luni. Avantajul la BRD este suma minima de constituire a depozitului, de numai 1.000 de lei. De aici si numele produsului, Depozitul 1.000.
Noua dobinda pentru depozitul dedicat persoanelor fizice - Alpha Progressive, de la Alpha Bank, atinge in ultima luna (a douasprezecea) nivelul de 15.50% pe an pentru economiile in lei. Depozitul minim in acest caz trebuie sa fie de 1.000 lei.
Si Credit Europe Bank are un depozit cu dobinda de 10%, insa tot la un depozit la termen pe 12 luni, cu dobinda fixa. Banca Transilvania are o