Noul Cod de Procedură Penală prevede înfiinţarea unei noi categorii de magistraţi, specializaţi în „filtrarea“ dosarelor. Sursa: Codrin Prisecaru
Ministerul Justiţiei (MJ) vrea să creeze, la fiecare instanţă din ţară, un „filtru“ de care să nu treacă decât acele dosare penale în care procurorii au strâns, legal, probe suficiente pentru a pune sub acuzare o persoană. Această propunere este inclusă în proiectul noului Cod de Procedură Penală, aflat în dezbatere publică pe pagina de internet a MJ. Potrivit secretarului de stat Katalin Kibedi, coordonatoarea echipei de experţi care a lucrat la acest proiect, o procedură asemănătoare există şi în sistemul judiciar german, care i-a servit, de altfel, drept sursă de inspiraţie.
„Scopul acestei proceduri este să ajute la degrevarea instanţelor de numărul foarte mare de dosare pe care le au pe rol în prezent. Cauzele în care există erori se vor întoarce imediat la procuror pentru completare şi nu vor mai fi restituite de judecători la Parchet după perioade mari de timp, aşa cum se întâmplă uneori acum. Situaţia actuală nu duce decât la tergiversări. Eu cred şi sper că acest filtru va conduce la responsabilizarea tuturor magistraţilor: şi a procurorilor în faza de urmărire penală, şi a judecătorilor“, a precizat Kibedi.
Judecătorul preliminar,stăpânul dosarelor
Astfel, potrivit proiectului, orice dosar penal finalizat de Parchet printr-un rechizitoriu şi înaintat instan- ţei de judecată va trece mai întâi printro procedură relativ scurtă, numită „cameră preliminară“, în cadrul căreia se vor verifica toate actele procurorului. Cel care va aplica „filtrul“ respectiv va fi tot un magistrat, numit, la rândul său, „judecător de cameră preliminară“, a cărui sarcină va fi să verifice „legalitatea şi temeinicia trimiterii în judecată“.
Concret, acest judecător va verific