Tranzacţiile efectuate la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă principala sursă de venit pentru majoritatea caselor de brokeraj. Taxele pe care brokerii le aplică diferă pentru cumpărare şi vânzare, însă nici un transfer nu scapă netaxat. Problemele investitorilor s-au acutizat în ultimul timp din cauza crizei financiare internaţionale, care a aruncat cotaţiile BVB pe un trend descendent. Cei care au încercat să speculeze pe termen foarte scurt, câteva zile sau chiar in
Tranzacţiile efectuate la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă principala sursă de venit pentru majoritatea caselor de brokeraj. Taxele pe care brokerii le aplică diferă pentru cumpărare şi vânzare, însă nici un transfer nu scapă netaxat.
Problemele investitorilor s-au acutizat în ultimul timp din cauza crizei financiare internaţionale, care a aruncat cotaţiile BVB pe un trend descendent. Cei care au încercat să speculeze pe termen foarte scurt, câteva zile sau chiar intra-day, şi-au văzut profiturile diminuate considerabil de tarifele practicate de brokeri.
Procentele pe care societăţile de brokeraj le opresc din valoarea tranzacţiei pornesc de la un minim care ajunge la operatorii pieţei, cum ar fi BVB, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau Depozitarul Central. Din start, la BVB ajunge 0,15% din valoarea tranzacţiei, sumă din care 0,08% merge la CNVM. „Costurile cu operatorii de piaţă şi cu CNVM se ridică la 0,2%, fără a mai pune la socoteală cheltuielile de funcţionare ale companiei“, declară Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.
Bursa de Valori a decis recent micşorarea cu 72% a comisionului perceput pentru tranzacţionarea ofertelor publice. Procentul care ajunge la BVB va fi astfel de 0,15%, de la 0,54%, şi va fi oprit doar la vânzare, nu şi la cumpărare ca până acum. Însă este