In Piata Revolutiei sunt inghesuite patru statui: una care il reprezinta pe Iuliu Maniu, una pe Corneliu Coposu, un monument dedicat victimelor comunismului si poreclit de bucuresteni "Teapa cu cartof" si inca unul care il infatiseaza pe regele Carol I, pe cal. Ultima statuie, aflata deocamdata la stadiul de macheta in marime naturala, nu are aviz din partea ministerului Culturii. Situatia creeaza o multime de controverse: cat costa al patrulea monument, cine il doreste acolo si, mai ales, cum arata Piata Revolutiei cu patru statui si tot atatea viziuni artistice?
Numai bine despre obelisc
"Teapa", „vector cu coronita”, “cartof tras in teapa”, "scobitoare cu maslina" „ghildusa piramida”, "teapa lui ghildus", „circumcizia ratata”, „monumentul cu penetrare”, "cutitul din inima lui Iliescu" „un creier pe bat”, „maslina-n scobitoare”, „nuca-n teapa”, “fleica-n frigaruie”, “cartoful revolutiei”, "teapa revolutiei", “teava si testiculul”, “teapa de 56 de miliarde”, "teapa de 60 de miliarde", "ou pe bat", “kitsch cu patalama”, - sunt cateva din proreclele pe care le-a strans monumentul semnat de Alexandru Ghildus.
Umbla vorba ca nici cei de la Ministerul Culturii nu denumesc ansamblul arhitectural pe numele din documente: “Memorialul Renasterii - Glorie Eterna Eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989”. Tot "teapa" i s-ar zice si prin aceasta institutie. Aceeasi institutie care in urma cu trei ani, vroia ansamblu monumental cu orice pret.
Adevaratul Carol e sub pamant
Spatiul unde se inalta in prezent obeliscul gazduia statuia ecvestra a lui Carol I, semnata de sculptorul croat Ivan Mestrovic, si distrusa de comunisti in 1948.
"Refacerea acestei statui este singurul proiect demn de luat in calcul pentru Piata Revolutiei” spunea acum patru ani criticul de arta Mihai Oroveanu, unul dintre principalii cont