Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Medicină din România organizează, în perioada 5-9 mai, o campanie naţională de donare voluntară de sânge, în universităţi şi în centrele de transfuzie din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Timişoara. Campania are scopul de a atrage atenţia asupra nevoii de sânge pentru transfuzii din spitalele româneşti, în condiţiile în care unităţile sanitare se confruntă cu o criză constantă.
Potrivit datelor Centrului Regional de Transfuzie Sanguină, proporţia în care poate fi asigurat necesarul de sânge în intervenţiile medicale este de doar 70%.
În România, aproximativ 17 români din 1.000 donează sânge, în timp ce în celelalte ţări europene numărul donatorilor se situează între 40 şi 80 de persoane din 1.000. La nivel european, doar în Albania se înregistrează mai puţini donatori decât în România (cinci la 1.000 de locuitori).
Anul acesta, 77% dintre donatorii români fac parte din categoria celor fidelizaţi, care dau sânge de trei ori pe an. Numărul donatorilor fidelizaţi din România nu a crescut semnificativ în ultimii ani, iar media de vârstă a acestora este de 40 de ani. „România se numără printre ţările în care numărul donatorilor este foarte scăzut. Cauza acestui deficit este lipsa de informare a populaţiei, în special a tinerilor, asupra nevoii de sânge pentru transfuzii în spitale“, a declarat, pentru NewsIn, coordonatorul campaniei naţionale de donare voluntară de sânge, Andrei Ştefan Gut. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Medicină din România organizează, în perioada 5-9 mai, o campanie naţională de donare voluntară de sânge, în universităţi şi în centrele de transfuzie din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Timişoara. Campania are scopul de a atrage atenţia asupra nevoii de sânge pentru transfuzii din spitalele româneşti, în condiţiile în care unităţile sanitare se confruntă cu o cri