În timp ce, în majoritatea ţărilor europene, concedierile se fac în ritm alert, economia românească mai are încă putere să susţină apariţia de noi locuri de muncă Economia
În timp ce, în majoritatea ţărilor europene, concedierile se fac în ritm alert, economia românească mai are încă putere să susţină apariţia de noi locuri de muncă
Economia românească a beneficiat în ultimii ani de investiţii masive în mai toate sectoarele de activitate. Numărul angajaţilor a crescut, şomajul a fost în scădere, iar cifrele de afaceri ale companiilor care au ales România ca principală destinaţie a investiţiilor au fost în creştere.
Primele semne de slăbiciune încep însă să apară. Iar primăvara pare a fi sezonul propice pentru ca personalul, angajat în diferite industrii, să-şi manifeste nemulţumirea. Bat oare restructurările la uşa companiilor care s-au extins fără limite pe piaţa românească? La nivel european, restructurările au afectat anul trecut peste 350 de companii, peste 70.000 de persoane fiind afectate de pierderea locului de muncă.
Piaţa autohtonă nu se confruntă încă cu un fenomen accentuat în ceea ce priveşte ritmul de restructurare. Începuturile au fost însă vizibile încă de anul de trecut când mai multe companii printre care producătorul de ulei Bunge şi cel de bere Inbev au anunţat închiderea unor unităţi, şi, implicit, disponibilizări de personal.
În acest an, restructurările în masă vor afecta nu mai puţin de 5.000 de angajaţi. Principalul operator de telefonie fixă de pe piaţa locală - Romtelecom, a anunţat reducerea numărului de angajaţi cu 2.500 de persoane. La asta se adaugă alte disponibilizări ale Erste Bank, măsură ce va afecta în jur de 2.400 de persoane.
Eficientizare prin investiţii în tehnologie
Cazurile de restructurări care apar în viaţa oricărei companii la un moment dat sunt deocamdată mascate de noile in