Acum un secol, cei mai mulţi oameni îşi pregăteau ei înşişi mîncarea. Astăzi, meniul nostru pentru o masă frugală se compune, în bună măsură, din ingrediente gata preparate, pe care le cumpărăm în supermarketuri: amestecuri de cereale, iaurturi pentru micul-dejun, cafea solubilă şi sucuri, pentru ostoirea setei, lasagna congelate oripizza în vid (pe care ne obosim doar să le punem cîteva minute la cuptor).
Acum un secol, cei mai mulţi oameni îşi pregăteau ei înşişi mîncarea. Astăzi, meniul nostru pentru o masă frugală se compune, în bună măsură, din ingrediente gata preparate, pe care le cumpărăm în supermarketuri: amestecuri de cereale, iaurturi pentru micul-dejun, cafea solubilă şi sucuri, pentru ostoirea setei, lasagna congelate oripizza în vid (pe care ne obosim doar să le punem cîteva minute la cuptor).
Cum a intervenit această schimbare fundamentală în practicile noastre alimentare? Cum am trecut oare de la o alimentaţie impregnată de valori rurale, dominată de ciclul anotimpurilor, la alimentaţia semipreparatelor şi a produselor congelate? E o întrebare la care se străduieşte să răspundă cea mai nouă expoziţie temporară organizată de Muzeul Alimentarium de la Vevey, Elveţia, instituţie căreia i-am dedicat, toamna trecută, un număr întreg al Jurnalului de bucătărie.
Alimentarium
Expoziţia intitulată “De la bucătărie la uzină” (“De la cuisine à l’usine”) ne invită să descoperim primii paşi ai industriei alimentare elveţiene şi europene. Studiul pleacă de la patru produse de bază: supa, laptele, ciocolata şi derivatele din cafea. Contextul istoric, economic şi social care au permis acestei industrii tinere să se impună e aşezat în centrul expoziţiei tematice. Revoluţia agrară, exodul rural, progresele ştiinţei, mondializarea economiei datorită noilor mijloace de transport, acestea au fost elem