Sfaturi practice:
- Carnea se tine 2 ore in saramura ( ulei cu otet), la rece pentru a se fragezi
- Marginile feliilor de carne se cresteaza, se pot bate usor cu ciocanul de carne
- Folositi carbuni pentru gratar
- Carnea se pune pe gratarul uns cu slanina doar atunci cand carbunii s-au acoperit cu un strat alb de cenusa
- Carnea nu trebuie crestata sau intepata ca sa nu–si piarda suculenta
Pe gratar se pot praji de la mici, la traditionala fleica, frigarui si peste sau carne de pasare. Condimentele speciale sau amestecate dupa gust dau o nota aparte fiecarui preparat.
Mititei
Ingrediente:
1kg carne de vita,), 250g carne de porc grasa, (carne sa fie tocata de 2 ori ), 1 lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar, 10 catei de usturoi pisati, ienibahar, chimion pisat, piper, cateva linguri de zeama de carne dupa gust.
Mode de preparare
Carnea tocata se framanta bine cu mirodeniile, adaugand cate un pic de apa, apoi se tine la rece, 5-6 ore, dupa care se formeaza cu mainile inmuiate in apa micii. Inainte de-i pune pe gratar se ung bine cu ulei, iar in timpul frigerii se ung cu o pana cu zeama de carne amestecata cu putin ulei.
Gustul specific de mici este dat de usturoi si de carnea de oaie in loc de carnea de vita si seu in loc de carne grasa de porc. Cel mai important secret al micilor: pasta de carne trebuie batuta, ca sa inglobeze mai multa apa decat amestecand–o doar!
Fleici la gratar
Ingrediente:
1 kg fleici de porc, condimente dupa gust, ½ pachet de unt feliat
Mod de preparare
Se bat bine fleicile de porc ca sa fie cat mai subtiri, se freaca cu *marinata si se lasa peste noapte, intr-un vas acoperit, in frigider.
Se incinge gratarul, se unge cu putina grasime si se frig fleicile pana ce se rumenesc si se fac fragede.
Se servesc ornate cu feliute subtiri de