Dacă vă imaginaţi că în vârful muntelui puteţi scăpa de telefoane, SMS-uri sau internet, vă înşelaţi. Chiar dacă puţin răspândite, comunicaţiile mobile prin satelit există şi pe piaţa românească. Cine vrea să se asigure că nu rămâne fără semnal oriunde s-ar afla are la dispoziţie o soluţie mai puţin cunoscută în România: serviciile de comunicaţii prin satelit. Furnizori precum Thuraya, Iridium sau Inmarsat au clienţi şi printre români, oferind nu num
Dacă vă imaginaţi că în vârful muntelui puteţi scăpa de telefoane, SMS-uri sau internet, vă înşelaţi. Chiar dacă puţin răspândite, comunicaţiile mobile prin satelit există şi pe piaţa românească.
Cine vrea să se asigure că nu rămâne fără semnal oriunde s-ar afla are la dispoziţie o soluţie mai puţin cunoscută în România: serviciile de comunicaţii prin satelit. Furnizori precum Thuraya, Iridium sau Inmarsat au clienţi şi printre români, oferind nu numai servicii de voce, ci şi transmisii de date.
La Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) sunt autorizaţi trei astfel de furnizori.
Primele două licenţe de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea către public de servicii de comunicaţii mobile personale S-PCS (Satellite Personal Communications Services) pe teritoriul României au fost acordate în anul 2005 operatorilor Global Communications Services România (operator naţional al sistemului Thuraya) şi Rokura (operator naţional al sistemului Orbcomm). În cursul anului 2007, ANRCTI a acordat cea de-a treia licenţă de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea de astfel de servicii pe teritoriul României operatorului Iridium Satellite LLC.
Însă numai Global Communications Services (GCS) oferă servicii de telefonie prin satelit în acest moment. Abona