Socul, remediul afecţiunilor aparatului respirator Remediile pe bază de soc, multe dintre ele elaborate cu sute de ani în urmă, ne demonstrează că farmacia casei are nevoie de această
Socul, remediul afecţiunilor aparatului respirator
Remediile pe bază de soc, multe dintre ele elaborate cu sute de ani în urmă, ne demonstrează că farmacia casei are nevoie de această plantă, care înfloreşte în lunile mai şi iunie. Arbustul de soc (Sambucus Nigra) este răspândit în flora spontană în toată Europa.
În ţara noastră, creşte frecvent la marginea pădurilor de foioase, pe malurile râurilor, în zăvoaie, în locuri umede. Hipocrate atribuia socului "foarte bune proprietăţi laxative, diuretice şi ginecologice". Scoarţa de soc, de exemplu, este renumită pentru calităţile emoliente, sudorifice, diuretice şi laxative. Deosebit de eficientă este terapia cu flori de soc în combaterea a peste 50 de afecţiuni: digestive, respiratorii, dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriţie.
Reţete
Mod de folosire:
Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe de flori uscate la 250 ml apă clocotită; ceaiul se infuzează acoperit, 5 minute; se strecoară, se îndulceşte cu miere. Se beau 3 ceaiuri fierbinţi pe zi, după mesele principale, în răceli, stări febrile, afecţiuni ale căilor respiratorii. Decoctul se prepară ca şi infuzia, dar se fierbe timp de 3 minute.
Îndulcit cu marmeladă din fructe de soc, acest ceai este un remediu pentru dureri de cap, de măsele, amigdalită şi răceli. Socata, o băutură revigorantă, se prepară din 6 inflorescenţe de soc, 10 l de apă,1 kg zahăr, 2 lămâi şi 10 boabe de orez. Ingredientele se lasă la macerat timp de 3-5 zile, în funcţie de temperatura camerei unde se prepară maceratul. Apoi se strecoară şi se păstrează la rece.