Închirierea unei garsoniere în capitala Ardealului costă dublu faţă de capitala Ungariei Piaţa chiriilor plasează Clujul în topul celor mai costisitoare oraşe din România, dar şi
Închirierea unei garsoniere în capitala Ardealului costă dublu faţă de capitala Ungariei
Piaţa chiriilor plasează Clujul în topul celor mai costisitoare oraşe din România, dar şi din Europa Centrală. Dacă în centrul Budapestei o garsonieră situată la zece minute de mers pe jos de parlamentul ungar poate fi închiriată cu 220 de euro, acelaşi spaţiu, în zona centrală a Clujului, Piaţa Mihai Viteazu, de exemplu, se închiriază cu 470 de euro.
Cu două-trei sute de euro pe lună, la Cluj-Napoca poţi închiria doar garsoniere situate în cartiere. Diferenţele de preţ sunt date de suprafaţă, finisaje şi dotări. Pentru o garsonieră în cartierul Gheorgheni, de 25 de metri pătraţi, renovată, doar pentru că mobila este nouă, preţul cerut este de 300 de euro pe lună.
Creşterile anuale ale chiriilor la Cluj-Napoca sunt situate între 10% şi 30%, cauza principală fiind, în opinia specialiştilor, cererile mari generate de prezenţa unui număr mare de studenţi, de circa 100.000. "Cererea provenită din rândurile studenţilor generează în fiecare an creşteri ale chiriilor, această creştere, deşi se aplică în mare parte ofertelor adresate persoanelor cu venituri medii, prin comparaţie ajung să influenţeze şi celelalte segmente de piaţă", consideră Doru Lupeanu, marketing manager al agenţiei imobiliare Grup de Lux.
Două camere, la circa 400 de euro
Apartamentele cu două camere, cu finisaje clasice, pot fi închiriate cu circa 400-500 de euro pe lună, acest preţ fiind mai mare dacă finisajele sunt ultramoderne. Un apartament cu două camere, semifinisat, în cartierul Mărăşti, zonă cu puţină verdeaţă, poate fi închiriat cu 350 de euro pe lună, dar pentru unul situat în bloc nou, lâ