E „la moda”, la tot mai mare caurare si la preturi nu tocmai moderate. Dar ce este, de fapt, aceasta mâncare ecologica? Mai numita si „mâncarea bio”, nu este altceva decât alimentatia cu produse naturale: legume si fructe din culturi nemodificate genetic; carne de la animale, pasari si pesti îngrasati natural (fara chimicale si hormoni de crestere), mezeluri, brânzeturi si paste fainoase.
Ca si categorie aparte, mâncarea ecologica a început sa apara si în marile magazine din România, în locuri special amenajate. Produsele sunt, deocamdata, în cantitati mici, chiar daca alimentele organice sunt mult mai sanatoase, în opinia unora dintre nutritionisti. În ceea ce priveste România, Organizatia Green¬peace considera ca tara are potential pentru agricultura ecologica, iar pe viitor va încerca sa convinga autoritatile sa interzica produsele modificate genetic. Pentru tara noastra, produsele ecologice ar putea aduce taranilor venituri mai mari decât cele conventionale. Agricultura conventionala necesita o con¬tinua industrializare si, prin urmare, saraceste satele, pe când cea ecologica le da fermierilor o sansa de a putea trai decent.
Despre produsele bio
Pastele fainoase pot fi facute din grâu nemodificat, dar unii producatori folosesc spelta, o specie de cereala primitiva nemodificata de 8.000 de ani, cultivata de vechii egipteni si celti. Spre deosebire de grâu, aceasta ramâne protejata de palee dupa recoltare si are un gust mai intens, asemanator cu cel de nuca. Animalele sunt hranite numai cu furaje bio, fara adaosuri de chimicale. Carnea e preparata, în general, cu mirodenii cultivate „la fata locului”. În ceea ce priveste mezelurile ecologice, daca este cazul, sunt afumate prin arderea rumegusului de brad. Producatorii spun ca standardele pentru producerea si comercializarea produselor agroalimentare ecologice sunt foarte stricte, ceea ce face