Acum câteva zile, în centrul atenţiei s-a aflat descoperirea unui câmp petrolier pe coasta Atlanticului din Brazilia, al treilea ca mărime din lume. După puţin timp, preţul petrolului a atins un nou nivel record. Petrolul a fost cotat aproape dublu faţă de acum doi ani - în ciuda unei situaţii economice mai slabe a SUA şi a unei creşteri moderate a cererii globale. Mulţi analişti se arată surprinşi, căutând explicaţia la suspecţii obişnuiţi: speculanţii şi fondu
Acum câteva zile, în centrul atenţiei s-a aflat descoperirea unui câmp petrolier pe coasta Atlanticului din Brazilia, al treilea ca mărime din lume. După puţin timp, preţul petrolului a atins un nou nivel record.
Petrolul a fost cotat aproape dublu faţă de acum doi ani - în ciuda unei situaţii economice mai slabe a SUA şi a unei creşteri moderate a cererii globale. Mulţi analişti se arată surprinşi, căutând explicaţia la suspecţii obişnuiţi: speculanţii şi fondurile hedge.
În mod surprinzător, un alt anunţ s-a bucurat de mult mai puţină atenţie; el arată însă că preţurile ridicate la petrol sunt influenţate şi de problemele existente în ceea ce priveşte oferta: „Producţia de petrol a Rusiei a depăşit nivelul maxim“, a avertizat vicepreşedintele Lukoil, trasând paralele cu scăderea producţiei înregistrate de mai mulţi ani în Marea Nordului şi Mexic. Estimarea unui insider de vârf al industriei petroliere ruseşti este alarmantă. Se termină petrolul celui de-al doilea exportator din lume mai repede decât era prevăzut?
Totuşi, de „terminat“ nu poate fi încă vorba - rezervele sunt, ca şi până acum, enorme. De fapt, şi pentru firmele ruseşti din domeniul petrolier costurile de dezvoltare şi de extracţie au explodat. În ciuda investiţiilor ridicate, producţia de petrol în ultimii ani a crescut nesemnificativ. @N