Piata muncii din Irlanda a mai primit o noua lovitura: gigantul electronic american Dell, al doilea mare producator mondial de computere, a decis sa concedieze 250 de angajati care apartin filialelor din Dublin si Limerick (vestul tarii).
Cunoscuta ca teritoriu preferat de marile corporatii internationale pentru stabilirea sediilor generale in Europa (Google, Yahoo), Irlanda a inceput sa-si piarda din atractivitate din cauza costurilor salariale din ce in ce mai mari, dar si a “birocratiei excesive” – asa cum au caracterizat-o mai multe companii americane.
Dell, care si-a inceput afacerile in Irlanda in anul 1990, are in prezent aici 4000 de angajati, iar cei 250 de disponibilizati fac parte din departamentele de vinzari, marketing si relatii cu clientii.
Piata muncii din Irlanda a intrat acum o saptamina in procesul negocierilor salariale dintre Guvern si sindicate. Guvernul incearca inghetarea salariilor la nivel national, motivind ca in ultimii 6-8 ani s-au acordat salarii prea mari, Irlanda fiind in prezent peste media celor cinci mari tari din UE: Anglia, Germania, Franta, Italia si Spania. “Am acordat prea multi bani in sectorul public, practic, ne-am platit pe noi prea mult si am neglijat cerintele si nevoile companiilor multinationale din Irlanda”, a declarat marti Ed Walsh, presedintele fondator al Universitatii din Limerick.
Inrederea consumatorului irlandez a ajuns la cel mai scazut nivel de cind se efectueaza masuratori (din 1996), potrivit ultimului raport publicat acum o saptamina. Acest lucru se datoreaza cresterilor de preturi la alimente si energie, disponibilizarilor tot mai dese, dar si perspectivei negative care planeaza pentru urmatorii ani in Irlanda. Piata muncii din Irlanda a mai primit o noua lovitura: gigantul electronic american Dell, al doilea mare producator mondial de computere, a decis sa conc