În timp ce modificări de legi importante, cum ar fi Codul fiscal, zac de luni de zile fără a fi aprobate de Parlament, iniţiativele menite să cumpere voturi au reapărut ca ciupercile după ploaie. Ajutoarele în bani sau bunuri date de stat săracilor ţin, de regulă, de practicile partidelor de stânga. În prag de alegeri, însă, nici liberalii aflaţi la guvernare nu se pot dezice de obiceiurile bine înrădăcinate în România. „Pomenile electorale“ au început
În timp ce modificări de legi importante, cum ar fi Codul fiscal, zac de luni de zile fără a fi aprobate de Parlament, iniţiativele menite să cumpere voturi au reapărut ca ciupercile după ploaie.
Ajutoarele în bani sau bunuri date de stat săracilor ţin, de regulă, de practicile partidelor de stânga. În prag de alegeri, însă, nici liberalii aflaţi la guvernare nu se pot dezice de obiceiurile bine înrădăcinate în România.
„Pomenile electorale“ au început să-şi facă tot mai mult loc în agenda legiuitorilor, atât a parlamentarilor, cât şi a Guvernului (care, deşi ar trebui să se ocupe mai ales de implementarea legilor, poate emite reglementări prin hotărâri şi ordonanţe de guvern).
Iniţiativele care au potenţialul de a cumpăra cele mai multe voturi au aparţinut totuşi PSD. Cum însă repertoriul de ajutoare sociale a fost utilizat şi în anii precedenţi, acum s-a ajuns la propuneri aberante: a treisprezecea pensie şi primă de Paşte pentru pensionari. Plus majorarea pensiilor în avans. La care se adaugă şi un proiect vechi de câteva luni, privind introducerea TVA-ului redus la alimente. Oricât de păguboase ar părea aceste iniţiative pentru bugetul de stat, şi implicit pentru firmele şi cele 4,7 milioane de salariaţi care plătesc impozitele, există şanse să fie aplicate: fără susţinerea PSD, guvernul Tăriceanu n-ar putea trece nici