Localitatea braşoveană Teliu vrea să-şi câştige statutul de capitală europeană a preparatelor ecologice din melci. Sursa: Horia CălăceanuSursa: Ovidiu Eftimie
1 /.
Autorităţile şi fermierii din Teliu, localitate aflată la circa 25 km de Braşov, vor să îşi „branduiască“ zona drept „Ţinutul Melcilor“. Aceştia aduc drept argumente densitatea mare de ferme de melci, dar şi faptul că singura fabrică de procesare completă a cărnii de melc s-a inaugurat aici, în acest an.
„În primul rând, ar trebui ca locuitorii din zonă să îşi asume această identitate. Când ei vor vorbi de Teliu ca de ţinutul melcilor, şi când profitabilitatea afacerii va fi vizibilă, vom putea vorbi cu adevărat de ţinutul melcilor. Cel mai probabil în trei ani de zile vom avea primele rezultate“, spune Ionuţ Ţaţa, directorul Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB).
În plus, pe 10-11 mai, la Teliu vor avea loc, în premieră, „Zilele Melcului“. Manifestarea va cuprinde un simpozion despre agricultura ecologică, dar şi muzică populară, plus melci şi bere“. „Pe viitor vrem să organizăm şi un festival gastronomic specific“, spune primarul din Teliu, Vasile Şerban.
Ajutor european
Cei implicaţi promovează specializarea pe culturile pentru micile moluşte, în regim eco-bio. „În Teliu şi în comunele înconjurătoare există cele mai mari şi cele mai multe ferme de acest gen din ţară. Pentru recolta de primăvară am avut nevoie de câteva zeci de tone de morcovi şi a trebuit să cumpărăm din altă parte. Ar fi ideal, şi pentru noi, dar şi pentru proprietarii de pământuri din zonă, dacă ar cultiva ei această mâncare complementară pentru melci“, explică Marcel Măcris, preşedintele Escar Prod, cea mai mare asociaţie a crescătorilor de melci din România. Principalul avantaj sunt contractele pe termen lung.
„În prezent, UE fin