Scumpirea alimentelor din Europa se propagă rapid în România, dublată de deprecierea leului Atât Comisia Europeană, cât şi Comisia Naţională de Prognoză de la Bucureşti şi-au
Scumpirea alimentelor din Europa se propagă rapid în România, dublată de deprecierea leului
Atât Comisia Europeană, cât şi Comisia Naţională de Prognoză de la Bucureşti şi-au revizuit în sus aşteptările privind media scumpirilor - inflaţia - din 2008 şi următorii ani. Cele două instituţii prevăd o medie anuală de peste 7,5% pentru anul în curs, pe fondul transmisiei în economia românească a scumpirilor din Europa.
Cu puţin înaintea Paştelui, Comisia Naţională de Prognoză revizuia drastic atât estimarea inflaţiei de la sfârşitul anului (de la 5,4% la 5,8% decembrie/decembrie), cât şi pe cea medie anuală, de la 7,0 la 7,5%. Acum, după Sărbătorile pascale, a venit rândul Comisiei Europene (CE) să-şi corecteze previziunile privind România, anunţând că inflaţia medie "s-ar putea accelera la 7,6% în 2008", de la 5,6% în prognoza anterioară.
Cauzele întrevăzute de experţii de la Bruxelles pentru scumpirile din România nu sunt tocmai greu de determinat. În primul rând, este vorba despre "transmisia, în economia românească, a creşterii preţurilor la alimente şi energie de la nivel mondial", dublată de deprecierea leului.
În 2009, specialiştii de la Bruxelles văd o temperare a inflaţiei medii anuale până la un nivel de 4,8%, similar celui de anul trecut, faţă de o estimare anterioară de 4,6%, după cum arată prognoza de primăvară publicată de Comisia Europeană.
În contextul scumpirii mărfurilor pe plan mondial, Comisia Europeană a revizuit în creştere estimările de inflaţie în toate statele UE. Pentru zona euro, executivul UE vede un nivel al inflaţiei medii de 3,2% în acest an şi de 2,2% în 2009, faţă de prognozele anterioare, de 2,1%, respectiv 2%.
Leul, cu