Numar redus de achizitii din partea investitorilor in primele patru luni ale anului, indecizii in ceea ce priveste inceperea unor proiecte din partea unor dezvoltatori sau revanzarea locuintelor inainte de finalizare de catre investitorii speculativi sunt semnale ca pe piata locala jucatorii din real estate nu vor mai obtine profiturile realizate anii trecuti.
Numarul redus de tranzactii poate fi pus pe seama dificultatilor de finantare avute in special de investitorii mici si medii, in timp ce anularea anumitor proiecte poate fi cauzata de saturarea pietei pe segmente precum cel comercial, unde toti consultantii apreciaza ca in orasele din provincie in care au fost anuntate 5-6 malluri pentru urmatorii ani nu vor putea rezista toate proiectele.
Pe de alta parte, faptul ca investitorii grabesc oarecum vanzarea apartamentelor inca neterminate poate arata faptul ca acestia nu mai au rabdare si incredere ca profitul maxim va fi atins la finalizare.
Cel putin trei investitori in apartamente noi in Bucuresti au scos la vanzare locuintele achizitionate la preturi promotionale, in stadii incipiente de dezvoltare, pentru a le vinde ulterior la profituri ridicate.
Marjele acestor investitori pot ajunge la 100%, tinand cont ca in proiecte precum Planorama sau Quadra Place apartamentele aveau preturi de 800-1.000 euro/metrul patrat la inceperea lucrarilor, ajungand in prezent chiar si la 2.000 euro/metrul patrat, cu TVA inclus.
Unul dintre cei mai importanti proprietari de locuinte noi din Bucuresti este fondul norvegian Romania Invest, care detine circa 1.000 de locuinte in sase proiecte rezidentiale, dar cazul nu este singular.
Consultantii apreciaza ca aproximativ jumatate din apartamentele noi vandute pe piata locala inca din faze incipiente de dezvoltare sunt in proprietatea investitorilor.
Potrivit celui mai recent index imobiliar