Lansat cu exact 30 de ani in urma, in aprilie 1978, filmul american a reprezentat una dintre armele importante ale Occidentului in razboiul impotriva comunismului
J.R. Ewing a avut un rol important in daramarea "Cortinei de Fier". Desi a fost prezentat in Romania ca un film despre coruptia si decaderea lumii capitaliste, efectul lui a fost neasteptat.
Potrivit jurnalistilor americani Nick Gillespie si Matt Welch de la "Washington Post", "Dallas" a fost la fel de important ca si celebra "dezbatere din bucatarie" intre Nixon si Hrusciov din 1959 sau ca apelul lansat de Ronald Reagan in 1987 langa zidul Berlinului ("Domnule Gorbaciov, daramati acest zid") sau ca fuga Nadiei Comaneci in Occident.
Practic, telenovela care a durat 13 ani "a zguduit lumea", fiind o forta culturala care a modificat atmosfera epocii, afirma autorii.
Ranch-ul Southfork si geniul diabolic al lui J.R. Ewing, jucat de Larry Hagman, au aparut prima data pe ecranele americanilor in aprilie 1978. Era o caricatura a liberei initiative si a stilului de viata, imbibat cu sex si alcool, al executivilor. Serialul s-a dovedit irezistibil nu numai telespectatorilor americani, satui de recesiunea economica, dar si publicului din Franta, URSS sau Romania.
Serialul a ajutat la definirea anilor ’80 drept un glorios "deceniu al lacomiei", facand loc unei noi ere in care capitalismul a ajuns "la moda", chiar daca avea multe probleme de moralitate. Dupa doi ani de la lansare, "Dallas" era adesea cotat pe prima sau a doua pozitie in topurile celor mai urmarite emisiuni de televiziune de catre americani.
Telenovela si-a pastrat aceste pozitii timp de cinci ani, fiind sursa de inspiratie pentru cantecele grupului Abba si pentru videoclipurile lui Ozzy Osbourne. Serialul a inspirat chiar si analize stiintifice de mari dimensiuni, precum cea a academici