Varşovia îşi cheamă acasă cetăţenii plecaţi la muncă prin Europa Premierul polonez, Donald Tusk, a pus la cale un proiect ambiţios de readucere în ţară a muncitorilor plecaţi să
Varşovia îşi cheamă acasă cetăţenii plecaţi la muncă prin Europa
Premierul polonez, Donald Tusk, a pus la cale un proiect ambiţios de readucere în ţară a muncitorilor plecaţi să lucreze în străinătate. Deşi se află în faza incipientă de aplicare, planul a început deja să dea rezultate. Vestea nu este tocmai bună pentru angajatorii britanici, care se tem că vor rămâne fără mână de lucru ieftină şi calificată.
Polonia, alături de alte nouă state, a aderat la Uniunea Europeană în urmă cu patru ani, moment în care britanicii au fost speriaţi de valul de imigranţi din noile ţări membre. Acum, situaţia s-a schimbat, economia şi agricultura din Albion având mult de câştigat de pe urma imigranţilor, în special a celor polonezi.
Numai că aceştia au primit, în ultimele luni, oferte mult mai bune, tocmai de la ei de acasă. După venirea la putere în octombrie 2007, Donald Tusk şi-a anunţat intenţia de a facilita revenirea în ţară a cât mai mulţi dintre cei aproximativ un milion de polonezi care lucrează în prezent în Marea Britanie.
Proiectul lui Tusk are şanse mari de reuşită, în condiţiile în care Polonia va organiza, împreună cu Ucraina, Campionatul European de Fotbal din 2012. Numai pentru ridicarea unui nou stadion, firma constructoare are nevoie de încă 200.000 de oameni.
În acest context, companiile din construcţii şi din turism au o nevoie acută de muncitori, analiştii estimând o creştere substanţială a salariilor în cele două ramuri. Patronul unei firme de construcţii din Londra declara cu regret cotidianului "The Independent" că 30% din angajaţii polonezi nu au mai revenit în Marea Britanie, după Crăciunul de anul trecut.
Fermierii, cei mai afecta