Primul faliment din sectorul de retail electronic din Romania tulbura piata dupa un an de revenire, in momentul in care niciun importator nu prevedea caderea unui lant de retail.
Primex-Teknosa, compania joint-venture rezultata in urma achizitiei in 2006 de catre grupul turc Sabanci a 51% din actiunile operatorului magazinelor Cosmo, a depus in urma cu doua saptamani dosarul de insolventa catre Tribunalul Covasna, urmand sa intre in procedura de faliment. Potrivit site-ului institutiei dosarul aflat pe rol se va judeca pe data de 23 mai.
Falimentul celui de-al cincilea jucator din retailul de electronic si electrocasnice, dupa cifra de afaceri, intervine intr-o perioada de crestere constanta a pietei, unde majoritatea companiilor, de la retaileri la importatori, estimeaza aprecieri ale afacerilor intre 5% si 50%.
"Nu ar fi trebuit sa aiba loc un faliment in piata. Nu este normal pentru ca inca se inregistreaza cresteri, dar este posibil sa fi fost si cazul unei probleme interne. Cat timp au fost clientii nostrii insa am avut relatii comerciale normale, fara conflicte", a declarat Ibolya Beres, directorul de marketing al LG Electronics Romania.
Potrivit reprezentantilor LG livrarile catre Primex au fost oprite in urma cu mai mult de doua saptamani, aproximativ in perioada in care s-au demarat procedurile de intrare in faliment.
Inchiderea lanturilor de magazine Teknosa, 7 unitati, si Cosmo, mai mult de 30 de unitati, ce sunt administrate de Primex, a avut loc la un an si jumatate de la incheierea dealului estimat la 5 milioane de euro intre grupul turc si fondatorul Primex, Gyorgy Baba. In acest interval compania a anuntat, chiar prin presedintele Guler Sabanci, un plan de investitii de 100 de milioane de euro pentru deschiderea de magazine in Romania, prin care urma sa devina unul dintre primii jucatori din piata de profi