Fostul procuror general al PNA, Ioan Amarie, este suspectat de implicare în muşamalizarea dosarului privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor.
Potrivit agenţiei Mediafax, DNA a închis dosarul privind falimentarea BIR în urmă cu o săptămână şi a scos de sub urmărire penală, din lipsă de probe, cele 14 persoane care au fost învinuite, printre care doi foşti viceguvernatori ai Băncii Naţionale a României (BNR), mai mulţi judecători, avocaţi şi lichidatori judiciari. Prin aceeaşi rezoluţie, procurorul DNA a disjuns însă într-un dosar separat unele fapte ale fostului şef al PNA, Ioan Amarie, suspectat de implicare în muşamalizarea cazului, pe care l-a trimis la Parchetul General.
Au dispărut acte din dosar
Procurorii cercetează de opt ani modul în care s-a declanşat şi derulat procedura de falimentare şi lichidare judiciară a BIR, după ce mai mulţi acţionari ai băncii au formulat plângeri penale în care au reclamat ilegalităţi în acest proces. O primă anchetă a fost derulată de procurorii anticorupţie în perioada în care şeful lor era Ioan Amarie şi s-a finalizat, în toamna lui 2005, cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP).
Cu doi ani înainte însă, în acest dosar se începuse urmărirea penală in rem - faţă de fapte şi nu faţă de persoane - şi ulterior se efectuase şi o expertiză financiar-contabilă. Pe parcursul anchetei, rezoluţia prin care se începuse urmărirea penală a dispărut din dosar şi nu a mai fost găsită. Prin urmare, s-a considerat că urmărirea penală nu a fost începută niciodată în acest dosar, ceea ce a dus la anularea expertizei financiare.
Anchetă redeschisă
Soluţia de NUP dată de procurori la finalul primei anchete a fost contestată de acţionarii BIR la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în toamna lui 2006, a admis contestaţia acestora şi a cerut DN