Comisia Juridica a Senatului a facut ieri doua cereri catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) in dosarele senatorilor Codrut seres si Paul Pacuraru, prin care solicita mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice in cele doua cazuri. In plus, aceiasi senatori au mai cerut CSM sa le comunice daca, in cursul anchetei in dosarul in care este invinuit fostul ministru al Economiei Codrut seres, avocatii acestuia au formulat plangeri in legatura cu modul in care s-a desfasurat urmarirea penala si modul in care aceste plangeri au fost solutionate. Sub pretextul respectarii drepturilor omului, senatorii juristi vor sa mai stie daca urmarirea penala a fost facuta in conditii de confidentialitate si ce masuri s-au luat in vederea respectarii acestui drept. Cu alte cuvinte, membrii Comisiei juridice a Senatului, un organism eminamente politic, solicita CSM verificarea si tragerea la raspundere a procurorilor care se ocupa de faptele penale ale celor doi demnitari.
CSM nu poate comenta cererea Senatorilor pe motiv ca respectiva solicitare nu a ajuns inca la Consiliu si magistratii nu au ce comenta. "Nu ne putem inca pronunta pe aceasta cerere deoarece nu am primit nimic la Consiliu. CSM va transmite un raspuns, in raport cu competentele Consiliului. Din ceea ce am vazut in presa, pot spune ca asemenea solicitari nu am mai primit vreodata", ne-a declarat judecatoarea Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al institutiei.
Senatorul UDMR Peter Eckstein, membru al Comisiei, nu vrea sa se pronunte pe aceasta tema deoarece nu a participat la luarea acestei decizii, fiind plecat in teritoriu. Totusi, el este de parere ca, in cazul in care nu exista, dosarul ar trebui sa contina si mandatele de interceptare semnate de judecator. "Daca in dosarul inaintat de DNA nu exista o dovada de autorizare a inregistrarii convorbirilo