Pacienţii care vor operaţii estetice trebuie să-şi aleagă medicii cu atenţie. În România, doar 30% dintre dermatologi şi plasticieni sunt specializaţi pentru astfel de intervenţii. O parte dintre aceştia folosesc produse ieftine, care prezintă riscuri. Sursa: Hepta
Medicii care fac tratamente de întinerire pe bază de toxină botulinică, implanturi cu silicon, tratamente de umplere pe bază de acid hialuronic şi alte proceduri de înfrumuseţare sunt responsabili de substanţele sau dispozitivele folosite.
Românii care solicită astfel de proceduri trebuie informaţi de medici cu privire la tehnica folosită, efectele secundare şi complicaţiile posibile. Acestea sunt câteva dintre regulile pe care medicii dermatologi sau chirurgi plasticieni ar trebui să le respecte pentru a asigura siguranţa pacienţilor, discutate la Congresul European de Medicină Estetică, desfăşurat luna trecută la Bucureşti. În România sunt peste 750 de dermatologi şi 150 de chirurgi plasticieni. Doar 30% dintre ei sunt specializaţi şi în dermatologie estetică şi chirurgicală.
Preţurile de dumping, tentante pentru medici
„Siguranţa pacienţilor este cea mai preţioasă cerinţă a oricărui act medical, cu atât mai mult în domeniul estetic, în care pacienţii îşi asumă o intervenţie chirurgicală la cerere“, afirmă preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie, Mihaela Leveneter.
Pe piaţa din România există o ofertă largă de produse şi nu toate sunt de calitate. „Unele firme vând toxină botulinică sau acid halurinic la preţuri de dumping, iar medicul este tentat să cumpere ieftin“, mai spune specialistul. De aceea, doctorii sunt responsabili de calitatea produselor pe care le recomandă.
Greşeli frecvente din cauza lipsei de experienţă
Pacienţilor li se recomandă să verifice medicul şi clinica unde urmea