Aflat, ieri, la Bucureşti, Lehn a spus că lumea nu trebuie să se teamă de energia atomică
Savantul a comparat riscul unui accident nuclear cu cel al ruperii unui baraj
Viitorul aparţine energiei nucleare şi nu instalaţiilor eoliene sau altor surse alternative de producere a energiei. Aceasta este părerea laureatului premiului Nobel pentru chimie în 1987, Jean-Marie Lehn, care atrage atenţia asupra efectelor produse de nevoia acută de energie. „Cred că avem o dezvoltare din ce în ce mai accentuată. Mulţi oameni au nevoie de resurse, dar preţul fierului, cobaltului, cuprului, petrolului devine din ce în ce mai ridicat.
Ştiinţa ne va ajuta enorm, prin dezvoltarea energiei hidroelectrice şi nucleare, mai mult decât energia eoliană, spre exemplu, care nu poate fi exploatată oriunde”, a declarat, ieri, la Bucureşti, Jean-Marie Lehn, adăugând că lumea nu ar trebui să se teamă de energia atomică: „Evident că centralele nucleare prezintă anumite riscuri, dar acest lucru e valabil pentru orice. Şi un baraj se poate rupe, ceea ce ar duce la inundaţii. Pe de altă parte, dacă ştii că este periculos, eşti mult mai atent.
Am vorbit mult cu oamenii implicaţi în programele nucleare din Franţa şi ei sunt foarte riguroşi în această chestiune, fac o treabă foarte bună în a raţionaliza acest tip de energie. Există întotdeauna posibilitatea ca ceva să nu meargă bine, dar riscul este foarte scăzut”. Savantului francez, în vârstă de 68 de ani, care a pus bazele chimiei supramoleculare, i-a fost decernat, de către preşedinţia română, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer. Pe lângă distincţia, înmânată de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, Lehn a primit şi titlul de Membru de Onoare al Societăţii Române de Chimie. (R.F.)
Aflat, ieri, la Bucureşti, Lehn a spus că lumea nu trebuie să se teamă de energia atomică
Savantul a comparat riscul