1 mai 1986: stenograma sedintei Comitetului Politic Executiv al PCR dedicate catastrofei de la Cernobil arata un Nicolae Ceausescu preocupat sa ofere informatii limitate populatiei si o Elena Ceausescu revoltata de tacerea rusilor.
Departamentul de Anchete/Reportaj, Grup Realitatea-Catavencu
La aproape o saptamana dupa explozia de la Cernobil, din 26 aprilie 1986, chiar de „1 Mai Muncitoresc“, Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta pentru a discuta despre efectele catastrofei in Romania.
O intalnire „epocala“ la care Ceausescu a decis sa informeze populatia din zonele afectate de norul radioactiv doar pe jumatate si sa formeze o comisie de control asupra cazului, condusa de „savantul de renume mondial“ Elena Ceausescu.
Cotidianul prezinta, in exclusivitate, stenograma primei intalniri a mai marilor PCR dupa accidentul de la Cernobil.
Din transcrierea discutiilor rezulta ca, la cinci zile de la accident, sovieticii tineau autoritatile romane inca „in ceata“.
Pe 30 aprilie, directia vantului dinspre Kiev se schimbase brusc si norul radioactiv care maturase deja nordul continentului european atinsese si teritoriul romanesc. Prima intrunire a autoritatilor comuniste de la Bucuresti a avut loc chiar de 1 mai, zi in care toata tara era in sarbatoare. Sedinta de urgenta a adunat intreaga conducere a CPEx: Nicolae si Elena Ceausescu, Emil Bobu, Constantin Dascalescu, Alexandrina Gainuse si toti ceilalti lideri comunisti. Acestora li s-au adaugat si cateva persoane convocate special: generalul Ioan Geoana, seful Apararii Civile din Romania, tatal lui Mircea Geoana, cercetatorul Ion Ursu si generalul Mihai Chitac, seful Trupelor Chimice ale Armatei Romane.
In timpul intalnirii din 1 mai 1986 au fost prezentate primele date despre nivelul radiatiilor.