Un profesor de educaţie fizică din oraşul Târgu-Cărbuneşti are o pasiune neobişnuită: ciopleşte în lemn reproduceri ale unor monumente istorice şi arhitectonice celebre, din ţară şi din străinătate. Sursa: Alin Ion
Casa profesorului Ionel Traian este un muzeu în miniatură, printre creaţiile sale numărându-se copii fidele ale Bisericii Negre din Braşov, ale Catedralei Ortodoxe din Timişoara, ale bisericii de la Mănăstirea Curtea de Argeş, dar şi ale faimoasei Catedrale Nôtre Dame din Paris.
Operele originale sunt copiate minuţios, iar culorile folosite sunt naturale, fiind realizate din diferite nuanţe de lemn. Un cuţitaş simplu, câteva bucăţi de lemn, un lipici şi un lac sunt ingredientele de bază pentru realizarea operelor sale de artă. „Am căutat chiar şi pe internet pe cineva care să facă ceea ce fac eu, dar nu am găsit pe nimeni. Aş fi vrut să mai schimb păreri cu altcineva legate de tehnicile de lucru“, mărturiseşte Ionel Traian.
Materia primă: lemn din esenţă moale
Atelierul profesorului de educaţ ie fizică este improvizat în bucătăria locuinţei. Lemnul pe care Ionel Traian îl foloseşte este de esenţă moale - anin, fag cireş sau plută - şi este uşor de procurat. În prezent lucrează la o copie după Catedrala „Sfântul Dumitru“, din Craiova. „Folosesc două-trei cuţitaşe, o sticluţă de adeziv pentru lipit şi lemn de esenţă moale, pe care îl procur foarte uşor. Fiecare creaţie presupune multă muncă, răbdare, meticulozitate şi creativitate“, povesteşte Ionel Traian.
Cea mai complexă şi dificilă lucrare care se află în colecţia sa este Catedrala Nôtre Dame, din Paris. A redat toate caracteristicile monumentului în cele mai mici amănunte şi a avut nevoie de câteva luni bune pentru a termina lucrarea. „La Catedrala Nôtre Dame am lucrat toată vacanţă de vară. E cea mai complexă lucrare dintre cele pe care le