Angajatorul încheie contract cu penitenciarul, iar timpul lucrat se recunoaşte condamnatului ca vechime în muncă Companiile care se confruntă cu lipsa de personal calificat au
Angajatorul încheie contract cu penitenciarul, iar timpul lucrat se recunoaşte condamnatului ca vechime în muncă
Companiile care se confruntă cu lipsa de personal calificat au posibilitatea de a apela la serviciile deţinuţilor din închisori, pentru a-şi completa efectivele de muncitori. În acest sens s-a semnat ieri, la Bucureşti, un protocol de colaborare între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Patronatul de Comerţ, Turism, Industrie şi Servicii.
Pentru partea patronală, documentul prevede ca obligaţie "identificarea operatorilor economici interesaţi să desfăşoare activităţi productive cu ajutorul persoanelor private de libertate", ca şi "organizarea unor programe de calificare profesională" pentru persoanele din această categorie.
De asemenea, angajatorii sunt chemaţi să faciliteze ocuparea unui loc de muncă, după liberare, pentru deţinuţii care au urmat programele de calificare.
De cealaltă parte, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) urmează să se ocupe de selectarea persoanelor din închisori care pot desfăşura activităţi productive. Tot ANP va asigura, potrivit protocolului, "paza persoanelor private de libertate selecţionate să participe la activităţile productive desfăşurate de către operatorii economici din comunitate".
Altfel spus, deţinuţii care doresc să muncească vor avea locul asigurat şi, desigur, un salariu în schimbul serviciilor prestate, iar angajatorul are ca avantaj completarea personalului deficitar cu salariaţi mult mai "ieftini" decât cei aflaţi în libertate.
Legislaţia de executare a pedepselor trebuie schimbată
"În cadrul acestui protocol am stabilit reguli care vor sta la baza încheierii de con