Romania si Bulgaria au ajuns sa reprezinte puncte nodale de tranzit in traficul de droguri, din cauza coruptiei, stimulata, la randul ei, de salariile mici ale politistilor din cele doua tari, sustin oficialii Europol.
In replica, specialistii romani in politici publice sustin ca reducerea coruptiei din randurile politistilor si, implicit, scaderea traficului de droguri nu se pot realiza prin cresterea salariilor oamenilor legii, ci prin reforma justitiei si prin construirea unor puscarii mai mari, atat pentru traficanti, cat si pentru politistii corupti.
Potrivit directorului Europol, Max-Peter Ratzel, traficantii transatlantici de droguri prefera Romania si Bul-garia ca puncte de tranzit pentru transporturile de cocaina datorita coruptiei si saraciei din cele doua tari. Ei isi transporta marfa prin Stramtoarea Gibraltar in Marea Mediterana, apoi in Marea Neagra. Ulterior, din Romania si Bulgaria, traficantii pot distribui mult mai usor narcoticele spre alte state ale UE. In declaratia sa – citata de Helsingin Sanomat si preluata de Mediafax –, oficialul Europol a mentionat ca unul dintre motivele coruptiei generalizate in cele doua tari comunitare este reprezentat de salariile foarte mici ale politistilor romani si bulgari. "Chiar un ministru mi-a declarat ca nu poate trai din salariul sau", a subliniat Ratzel. "Cele mai eficiente solutii de combatere a acestui flagel ar fi o activitate corespunzatoare a procuraturii, a justitiei in general, si constructia in Romania a unor puscarii mai mari", ne-a declarat Adrian Moraru, cercetator la Institutul pentru Politici Publice (IPP). El a aratat ca exista numeroase studii internationale, efectuate pe diverse categorii profesionale – magistrati, functionari publici, politisti –, care au demonstrat absenta unei legaturi directe intre marimea salariilor si posibilitatea de a accepta mita. "Chiar daca salarii