Statul recunoaşte că este cel mai prost administrator, dar vrea să controleze economia. Sursa: Mediafax
Companii naţionale, privatizări amânate şi poziţia autoritară a statului în faţa partenerilor străini alcătuiesc tabloul unei politici de stat în schimbare. Sub „acoperişul“ protejării resurselor, statul readuce în proprietate companii.
„Reîncarnarea“ CONEL-ului
Compania Energetică Naţională a epuizat energiile guvernului. Executivul a uitat că programul de privatizare trebuia finalizat încă de anul trecut. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat că vrea să vândă, în 2008, aproape 300 de companii, dintre care la 46 are participaţie majoritară. Ambiţiile sunt mari în condiţiile în care, anul trecut, AVAS a reuşit să vândă doar 16 societăţi.
Compania Energetică este o reinventare a fostului CONEL şi este compusă din Hidroelectrica, Electrica (cele trei filiale neprivatizate - n.r.) şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Va fi administrată de AVAS, Autoritatea care trebuie să vândă companiile de stat, nu să le gestioneze.
„Compania Energetică este o necesitate, iar societăţile care o alcătuiesc sunt toate pe profit şi atunci de ce să le vindem? De ce să dăm profitul altora, aşa cum am făcut cu Petromul?“, se întreabă analistul Ilie Şerbănescu.
El aminteşte că, la nivel mondial, cine nu are companii naţionale pierde competiţia pe resurse. „Nu trebuie să cădem în capcana privatiză rilor“, crede Şerbănescu. Cu toate acestea, întârzierea înfiinţării acestei companii va scădea valoarea societăţilor ce o compun. Din 2007 societăţile nu au mai putut derula investiţii.
Energie nucleară şi Antibiotice
Privatizarea Antibiotice va fi amânată cel mai probabil pentru anul viitor, pentru că producătorul de medicamente a pierdut mult din val