RODICA CULCER: " La începutul manipulării a fost cuvântul."
Nu întâmplător şi-a făcut Stalin ucenicia de manipulator şi dictator la conducerea ziarului „Pravda“. În epoca televiziunii, cuvântului manipulator i se adaugă imaginea şi grafica, prin care puterea sa poate fi speculată mult mai eficient, iar în cazul telenovelei candidaturii contestate a lui Sorin Oprescu, cuvântul manipulator şi-a exercitat din plin influenţa perversă.
Să luăm de pildă metaforele pascale de tipul „patimile lui Oprescu“ sau atacul de ştire „calvarul lui Sorin Oprescu a luat sfârşit“, care-l compară implicit cu însuşi Iisus pe un veteran al politicii ticăloase. Cine nu se va fi oripilat de această alăturare va fi rămas cu impresia că bietul doctor ar fi fost supus unui supliciu nemeritat, când de fapt a savurat fiecare moment care i-a permis să joace rolul victimei, atât de profitabil în politica românească. Fie că au dorit să-i fie complici candidatului domnilor Năstase, Iliescu şi Bobic, fie că nu, editorii care au recurs la formulările de tipul celor citate mai sus l-au ajutat în demersul său manipulator. Altă mână de ajutor, dată voluntar sau involuntar, a fost prin lenea de a explora aspectele tehnice, de detaliu ale contestaţiilor şi deciziilor instanţelor.
Cum de nu au observat, de pildă, televiziunile că numărul de alegători nu este stabilit, cum au susţinut avocaţii lui Sorin Oprescu, de Anuarul statistic din 2006, care avea ca an de referinţă 2005, ci, potrivit Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, art. 16.a, de listele electorale permanente, care „se întocmesc şi se actualizează de primar împreună cu serviciile de evidenţă informatizată a persoanei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor“. Simpla lectură a legii ar fi arătat că toţi candidaţii pot obţine copii ale listelor electorale permanente şi ale