Cei aflati in topul celor mai bune restaurante din lume au fiecare strategia sa de succes. Unii aplica un tratament-soc asupra papilelor gustative, altii considera ca e important sa-ti tratezi cu respect obiectul muncii, iar altii vad calea spre glorie pr
El Bulli, restaurantul de pe Costa Brava al lui Ferran Adria, considerat un adevarat generator de inovatie in domeniul culinar, a castigat din nou, pentru a treia oara la rand, titlul de cel mai bun restaurant din lume la premiile San Pellegrino 2008, organizate de revista britanica Restaurant, si jurizate de 700 de experti din domeniul gastronomic din toata lumea. Dominatia franceza (cu 10 restaurante in Top 50) nu mai mira pe nimeni.
Miscarile mai demne de observat sunt cele ale britanicilor. Pe langa restaurantul clasat pe locul doi, The Fat Duck, al lui Heston Blumenthal, sunt de remarcat ascensiunile restaurantelor St. John din Clerkenwell, Londra al lui Fergus Henderson (ajuns de pe locul 34 pe 16) si a lui Restaurant Gordon Ramsay (de pe 24 pe 13). Potrivit lui Paul Wootton, editorul revistei Res-taurant, Ferran Adria a meritat din plin sa primeasca premiul pentru a treia oara consecutiv. "Experienta culinara pe care o ofera restaurantul sau este cu totul iesita din comun. In plus, atat servirea, cat si localul in sine sunt la inaltime." Si asta nu numai la figurat, pentru ca statiunea Roses se afla la capatul (de sus) al unui drum de munte serpuitor si ametitor, cu deschidere la Marea Mediterana.
Obiectivul final al lui Adria e sa creeze o emotie noua, iar pentru asta e nevoie de tehnici noi, tehnici puse la punct, unde altundeva decat intr-un laborator, in care se studiaza diferitele ingrediente din punct de vedere fizic si chimic, precum si modul in care interactioneaza intre ele. Dar Adria precizeaza ferm ca nu e vorba de "experimente stiintifice, ci de experimentarea uno